ॐ Proč jóga pro život ॐ

O tom, CO je jóga, bylo napsáno již mnoho. Poslední dobou je to trendy a IN cvičit jógu. Mohla bych zde psát definice a poučky, ale to není účelem totoho webu. Pokud začnete jógu ŽÍT, pak se pro vás stane životem na všech možných stupních žití. Proto JÓGA PRO ŽIVOT.

Každé stvoření žije minimálně ve dvou dimenzích. Některá stvoření žijí ve více než dvou dimenzích, ale o tom později na jiném místě tohoto blogu. Tudíž pro tady a teď, všichni bez rozdílu žijeme každodenně ve dvou dimezích. Ta první dimenze je definována tím, co vidíme, slyšíme a vnímáme směrem vně. Je to vše kolem nás. Je to naše vnější realita. Ta druhá dimenze je uvnitř nás samých. Je definována ne tím, CO vidíme, ale JAK to vidíme. Rozdíl mezi těmito dvěma dimenzemi může být obrovský, žádný nebo cokoliv mezi tím.

Téměř žádné stvoření, pokud dojde na hodnocení nebo popis světa, není objektivní. Ani já ne. Daleko více záleží na tom, jak svět vidíme. Svět kolem sebe tedy tvoříme doslova ve své hlavě. Proto je žádoucí, aby takový svět byl hezký, klidný, vyrovnaný a šťastný, pokud možno. A k tomu mě nejvíce pomáhá jóga.

Ve svém vnitřním světě se každodenně vypořádáváme se třemi entitami: Tělo —– Mysl —– Duše

Existuje ještě čtvrtá entita – inteligence, nebo-li intelekt, ale tu necháme rovněž pro tady a teď stranou.

Jedna z těchto entit je většinou nejhlučnější. To je zpravidla MYSL. TĚLO křičí pouze v případech krajní nouze. Přesto se občas stane, že ho neslyšíme. A DUŠE, zde je potřeba podotknout, že hovoří vždy v našem nejlepším zájmu, záleží ovšem pouze na nás, jestli vůbec slyšíme DUŠI promlouvat.

Toto vše jsou důvody, proč se jóga pro život stává celoživostní záležitostí. Dokážeme se skrz ni učit, komunikovat sami se sebou a sami v sobě. Proto ji praktikujeme a proto se stává jógou pro život. Život s ní je snažší a možná někdy ne tolik dramatický a bolestivý.

HARI AUM TAT SAT